Hvilket regnskapssystem bør jeg velge?

Når du har startet et aksjeselskap må du også føre regnskap. Men hvordan? Og skal du gjøre det selv eller få hjelp til det? Begge spørsmål avhenger av hvor stor aktivitet du har i selskapet ditt, om du har ansatte eller ikke og hvilken kunnskap du selv besitter. 

Lene Aspen Nilsen

Alle aksjeselskap har regnskapsplikt

Alle aksjeselskap er regnskapspliktige. Det betyr at det skal utarbeides et årsregnskap som skal sendes inn hvert år. Dette skiller seg fra enkeltpersonsforetak, som ofte kun er bokføringspliktige.

Dersom selskapet ditt har veldig få bilag per år er det ikke krav til å bruke et ordentlig regnskapssystem. Da kan du f.eks. føre regnskapet i et excel-ark. Men hva er få bilag? Reglene setter grensen ved 600 bilag. Og hva er et bilag? Hver bankutskrift med bankgebyrer osv er ett bilag, hver faktura er ett bilag, hver betaling er ett bilag osv..

Bør jeg skaffe regnskapssystem?

Vi i Origami vil generelt fraråde deg fra å føre regnskap i excel dersom du oppfyller ett av kriteriene under: 

 • Du har ansatte

 • Du er MVA-registrert

 • Du har mer enn 20 bilag per måned

 • Du er ikke svært regnskapsdyktig selv

Grunnen til det er at manuelle excel-ark innebærer en veldig stor risiko for feiltastinger og andre manuelle feil. I tillegg er det kommet så mange rimelige og gode systemer, at det er mye bedre for deg å bruke tid på det du egentlig ønsker å bruke tid på i selskapet ditt, i stedet for bokføringen.

Nettopp dette er vår misjon i Origami: Du fokuserer på det du brenner for og er god på, så fikser vi resten. Men hvilket system skal du velge?

Det er mange ulike systemer å velge mellom. Noen er profesjonelle og tunge, og har masse funksjonalitet. Andre er enkle og med mindre funksjoner. Noen har du lokalt på pc’en og trenger ikke nett-tilgang til. Andre har du tilgang til hvor som helst hvor du har tilgang til internett. 

Under har vi listet opp de regnskapssystemene som vi anser som de mest relevante for selskaper som vi jobber med i oppstart og i tidlige vekstfaser.  Alle er nettbaserte med godkjent lagring i skyen: 

I løpet av det siste året har DnB kommet med egen regnskapsapp som tilfredsstiller alle krav til regnskapet et lite selskap møter. Papirbretterne i Origami har ikke testet dette systemet enda, men vi har en kunde på vei inn som vi gleder oss til å teste denne løsningen på. Vi synes det er gøy og spennende å følge med på utviklingen både hos tradisjonelle regnskapssystem-leverandører og til og med nå nye utfordrere! Origami bruker Tripletex

Vi i Origami bruker Tripletex på de aller fleste kundene vi jobber med. Vi er veldig fornøyd med Tripletex, og det er det flere grunner til: 

 • De har et veldig enkelt og brukervennlig system 

 • De tilbyr mulighet til å utvide funksjonene du trenger etter hvert, for eksempel lønn, prosjekt, KID, remittering osv.

 • De har veldig god support på chat, telefon og e-post

 • Det er enkelt å fordele arbeidsoppgaver knyttet til fakturaer både internt og ut mot regnskapsfører

 • Det er enkelt å forstå, men gir likevel gode nok rapporter for regnskapsfører, revisor osv

Tripletex har sin egen blogg og har skrevet et innlegg om hva som bør vektlegges ved valg av regnskapsystem.Tre tips til valg av regnskapsprogram

For å oppsummere vil vi gi deg tre konkrete tips til hva du bør vektlegge når du skal velge regnskapssystem: 

 • Velg et system som er nettbasert, altså skybasert. Det er fremtiden. Ferdig snakka. 

 • Velg et system hvor du enkelt kan involvere en regnskapsfører. Da er det enklere å dele oppgaver mellom hverandre og endre rutiner og prosesser ettersom selskapet ditt endrer seg 

 • Velg et system som passer din bedrift der dere er nå og som enkelt kan utvides med de funksjonene dere forventer å trenge de neste årene. Du kan vente med systemet som håndterer alle mulige produkter og varianter og funksjoner som du håper at du trenger en gang i fremtiden.

Snakk med Papirbretterne

Dersom du ønsker å diskutere valg av regnskapsystem for din bedrift med oss i Origami, tar vi gjerne en prat med deg! Send oss en e-post på hei@origamipaperworks.com, så tar vi kontakt og avtaler et møte over en kaffe. 

Blogg

Bytte regnskapsfører?

Laura Hanevik
Blogg

Origami – All hjelp du trenger for å drive et Aksjeselskap (AS)

Lene Aspen Nilsen
Blogg

Tilskudd og lån fra Innovasjon Norge: Støtte til å skape fremtidens arbeidsplasser

Lene Aspen Nilsen

SI HEI

Kverndalsgata 8

3717 Skien

Norway